Pracując za barem obcujemy w dużej mierze ze składnikami alkoholowymi. Wszystkie alkohole dostępne w sprzedaży muszą zawierać informację o zawartości etanolu w produkcie. Dobrze wiemy ile „procent” mają poszczególne piwa, wina czy alkohole mocne. Ale czy zastanawialiście się kiedyś jaką zawartość alkoholu mają koktajle czy nalewki, które przygotowujemy dla naszych gości?
Kluczem do przygotowania wybornego koktajlu jest balans. Najczęściej mówimy o balansie słodko-kwaśnym spowodowanym użyciem składników takich jak soki z cytrusów czy syropy. Nie możemy jednak zapominać, że balans to również moc naszego koktajlu. Nie możemy przecież dopuścić, żeby nasz koktajl był zbyt mocny, ani żeby alkohol bazowy kompletnie w nim zanikał. Jaki byłby sens użycia wyjątkowego, craftowego ginu w koktajlu jeżeli jego charakter zniknie w gąszczu innych składników?
Jak obliczyć % ABV (alcohol by volume) koktajlu?
Żeby obliczyć zawartość alkoholu w koktajlu musimy znać moc alkoholową każdego ze składników oraz ilość każdego składnika użytego w koktajlu. Musimy pamiętać, że lód użyty do przygotowania koktajlu roztopi się częściowo i wpłynie na finalną objętość koktajlu. Tu sprawa jest o tyle skomplikowana, że kształt kości, ilość i temperatura lodu będą wpływać na to ile faktycznie lód odda nam wody. Dla uproszczenia naszych wyliczeń założę, że w koktajlach stir’owanych ilość wody polodowej wyniesie 20% a w shake’owanych 30% objętości składników. Jako, że jest to bardzo niedokładne i ogólnikowe założenie, zachęcam Was do sprawdzenia tych wartości na lodzie, z którego korzystacie na co dzień.
WZÓR
[(„Ilość alkoholu” X „moc alkoholu ABV%”) / objętość koktajlu] x 100%
Na pierwszy rzut weźmy Daiquiri:
50 ml rumu (40 % ABV)
25 ml sok z limonki (0% ABV)
25 ml syrop cukrowy (0% ABV)
30 ml woda lodowa (0% ABV)
Finalna objętość koktajlu będzie wynosić 130 ml i mamy tylko jeden składnik alkoholowy – rum.
Czyli:
[(50 x 40%)/130] x 100% = 15,39 % ABV .
A co jeśli będziemy chcieli obliczyć koktajl składający się z różnych alkoholi?
Weźmiemy sobie jako przykład stirowane Negroni.
30 ml ginu (37,5 % ABV)
30 ml campari (25 % ABV)
30 ml słodkiego wermutu (16 % ABV)
18 ml woda lodowa (0% ABV)
Objętość koktajlu: 108 ml
Czyli:
[(30 x 37,5% + 30 x 25%+30 x 16%)/108] x 100% = 21,89 % ABV
Ten wzór możemy z powodzeniem wykorzystać do obliczania zawartości alkoholu we wszystkich koktajlach, ponczach czy butelkowanych drinkach RTD własnej roboty. Aby ułatwić Wam zadanie, przygotowaliśmy dla Was specjalny kalkulator, który automatycznie policzy za Was ABV koktajlu, wystarczy wpisać tylko wszystkie składniki!
Kalkulator znajdziecie tutaj