Orzechy i nasiona w koktajlach

2.5k

Orzechy są jedną z najpopularniejszych przekąsek barowy. W końcu kto z nas nie lubi sobie czegoś pochrupać siedząc ze znajomymi czy oglądając mecze ulubionej drużyny. Mówi się też, że są one jednymi z najzdrowszych przekąsek. Jednak obecność orzechów i nasion w naszym barze nie musi się ograniczać tylko do formy drobnego poczęstunku dla naszych gości. Poniżej przygotowałem dla Was kilka ciekawych receptur, które możecie wykorzystać w swoich autorskich koktajlach.

Orgeat

Jednym z najbardziej znanych syropów wykorzystywanych w świecie barmańskim jest Orgeat – syrop bazujący na migdałach i wodzie kwiatowej (najczęściej z kwiatu pomarańczy lub różanej). Syrop ten jest składnikiem wielu klasycznych koktajli tiki, takich jak Mai Tai czy Fog Cutter, dlatego nie mogło go zabraknąć w tym zestawieniu.

Składniki:
100 g migdałów blanszowanych
500 ml wody
500 g cukru
1 łyżeczka barmańska wody z kwiatów pomarańczy

Przygotowanie:
Migdały prażymy na patelni do lekkiego zarumienienia. Następnie pozostawiamy je do wystudzenia, wrzucamy do blendera i zalewamy wodą. Blendujemy a następnie cedzimy przez tetrę. Przecedzony płyn wlewamy znowu do blendera, wsypujemy cukier i wodę z kwiatów pomarańczy. Blendujemy do uzyskania jednolitej tekstury. Powstały syrop cedzimy bezpośrednio do butelki i gotowe!

Orgeat „Solona Pistacja”

Chyba jak prawie każdy klasyczny składnik koktajlowy, orgeat doczekał się już wielu wariacji. Od prostych wersji z użyciem orzechów nerkowca, przez syrop na bazie nasion słonecznika (Claire Sprouce, Hunky Dory) aż do tak wykręconych propozycji jak orgeat z pestki avocado zaprezentowane przez Trash Tiki. Ja zdecydowałem zaprezentować Wam chyba moją ulubioną wariację stworzoną kilka lat temu przez mojego kolegę Josh’a z londyńskiego baru Natural Philosopher.

Składniki:
350 g solonych pistacji
300 ml wody
300 g cukru
5 ml wody różanej
40 ml wódki

Przygotowanie:
Pistacje obieramy ze skorupek, odważamy 350 g i wsypujemy do blendera. Wodę i cukier mieszamy do pełnego rozpuszczenia cukru. Uzyskanym syropem zalewamy pistacje w blenderze, dodajemy wodę różaną i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie całość cedzimy przez tetrę, dodajemy wódkę i przelewamy do butelek. Tak przygotowany syrop powinien zachować swój smak od 1-2 tygodni. 

Śmietanka sezamowa

Nasiona i orzechy to składniki, które są wyśmienitą bazą do przygotowania roślinnych alternatyw dla mleka. Mimo, że dziś napoje roślinne zastępujące mleko są powszechnie dostępne, przygotowanie ich w domowym (barowym) zaciszu jest wręcz banalnie proste. Jednak znalezienie wegańskiej wersji śmietanki przysparza już odrobinę więcej problemów. Nie jest to co prawda rocket science, ale wymaga od nas użycie gumy ksantanowej. Jest to naturalna guma roślinna należąca do grupy wielocukrów. Pozyskuje się ją w naturalny sposób z cukru kukurydzianego, pszenicy lub soi. Ksantana ma bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, my wykorzystamy ją jako emulgator, który pozwoli nam stworzyć jednolitą strukturę naszej śmietanki łączącą wodę (mleko) sezamową z oliwą.  
Początkowo pomysł na śmietankę sezamową pojawił się w mojej głowie kiedy przygotowywałem wegańskie menu koktajlowe na jeden z eventów. Miała ona być składnikiem do wegańskiej wersji Black Russian. Nie pamiętam już, szczerze mówiąc, dlaczego jej wtedy nie wykorzystałem. Przygotowując ten artykuł odgrzebałem w swoich notatkach tą recepturę i postanowiłem wykorzystać jako bazę do wegańskiej interpretacji koktajlu Alexander. Recepturę na koktajle znajdziecie poniżej.

Składniki:
75 g sezamu
600 ml wody
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
25 ml oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki gumy ksantanowej

Przygotowanie:
Sezam wrzucamy do blendera, zalewamy letnią wodą i dodajemy cukier i sól. Następnie blendujemy a potem cedzimy przez tetrę. Płyn wlewamy do z powrotem do blendera, dodajemy oliwę, gumę ksantanową i ponownie blendujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

Infuzja kokosowa

Na koniec zostawiłem sobie jeden z najbardziej oczywistych orzechów, który kojarzymy z koktajlami – kokos. W końcu kto z nas nigdy nie słyszał o Pina Coladzie? Połączenie kokosa i ananasa to match made in heaven i nawet ja, który nie jestem wielkim fanem ananasa uważam ten koktajl za wyjątkowo smaczny. Poniżej znajdziecie recepturę na infuzję przygotowaną na bazie nierafinowanego oleju kokosowego (zwróćcie na to uwagę, bo rafinowany olej będzie tańszy ale jest on bardzo neutralny w smaku i nie da nam pożądanego efektu), dzięki czemu może możemy nadać fenomenalnego kokosowego smaku w naszym koktajlu bez wykorzystania puree kokosowych czy syropów. Wykorzystamy do tego technikę fat washingu (więcej o niej znajdziecie w tym artykule) Taka infuzja może nam również posłużyć nam jako baza do stworzenia własnego likieru kokosowego (jeżeli przygotujecie takowy zachęcam do podzielenia się z nami dokładną recepturą!)

Składniki:
200 ml oleju kokosowego extra virgin
700 ml jasnego rumu

Przygotowanie:
Alkohol umieszczamy w dużym słoju, olej kokosowy roztapiamy na niewielkim ogniu, odmierzamy 200 ml i po lekkim ostudzeniu wlewamy do rumu. Słój zamykamy, całość możemy lekko wstrząsnąć, następnie odstawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przekładamy słój do mroźni i zostawiamy go do momentu aż cały olej nie stężeje. Następnie zbieramy „czop” tłuszczowy i cedzimy naszą infuzję.

Koktajle



Sesame Alexander

Składniki:
30 ml whisky
30 ml Creme de Cacao white
30 ml śmietanki sezamowej

Metoda:Shake
Szkło: Coupette
Lód: Brak
Garnish: Prażony sezam



Tiki Margarita #1942

Składniki:
40 ml Don Julio Blanco
10 ml Suze
25 ml soku z limonki
25 ml syropu orgeat solona pistacja

Metoda: Shake
Szkło: Rocks
Lód: Kości
Garnish: Top mięty/pistacje


Halva Latte Tini

Składniki:
30 ml wódki
30 ml shot espresso
20 ml śmietanka sezamowa
10 ml syrop miodowy

Metoda: Shake
Szkło: Coupette
Lód: Brak
Garnish: Ziarna kawy

Bibliografia:
https://daily.sevenfifty.com/orgeat-variations-abound-in-bars-nationwide/
https://punchdrink.com/articles/orgeat-cocktail-syrup-doesnt-need-your-almonds/
https://www.alcoholprofessor.com/blog-posts/blog/2017/10/18/in-honor-of-orgeat
https://www.alcoholprofessor.com/blog-posts/blog/2015/06/23/diy-cocktail-ingredients-salted-pistachio-orgeat
https://truweight.in/seeds-cocktail/