Kiedy myślimy o koktajlach alkoholowych, naszym pierwszym skojarzeniem jeśli chodzi o składniki będą najprawdopodobniej owoce. Nic w tym zaskakującego, bo jeśli spojrzymy na najpopularniejsze koktajle balansujemy przeważnie na granicy smaków słodkiego i kwaśnego. Większość owoców idealnie wpasuje się w ten profil smakowy dlatego też bardzo często pojawiają się one pod postaciami syropu, likierów czy napojów w wielu recepturach koktajlowych. Z niewielkimi wyjątkami warzywa kojarzą się nam bardziej z bezalkoholowymi smoothies, które z powodzeniem mogą zastąpić nam drugie śniadanie. Dziś jednak spojrzymy na warzywa pod kątem użycia ich w koktajlach alkoholowych.
Tomato Essence Martini
Zestawienie zaczniemy od warzywa, które tak na prawdę jest owocem. Pomidor, bo o nim mowa, z botanicznego punktu widzenia jest owocem ale ze względu na wytrawny smak potocznie określany jest warzywem. Oczywiście pomidor nie jest niczym innowacyjnym w świecie koktajlowym a Krwawa Mary to koktajl, którego historia sięga prawie sto lat wstecz i do dziś jest prawdopodobnie najpopularniejszym koktajlem na bazie soku pomidorowego. Koktajl, który proponujemy jest swego rodzaju twistem na dirty martini, jednak zamiast użyć zalewy z oliwek, dodajemy odrobinę klarowanej wody z pomidorów i kilka kropel solanki.
Składniki:
50 ml ginu london dry
15 ml białego wytrawnego wermutu
15 ml wody pomidorowej*
1 dash solanki 20%
Metoda: Stir
Szkło: Coupette
Lód: Brak
Garnish: Pomidorek koktajlowy/łodyga pomidora
Woda pomidorowa
Pomidory pokroić na cząstki, wrzucić do blendera i zblendować na jednolitą masę. Następnie całość przecedzić przez tetrę. Pozostały płyn klarować przez filtr do kawy (chemex lub V60).
Sup, Doc!?
Korzeń marchwi to składnik, który prawdopodobnie większość z nas ma w swojej kuchni. Jest on niezwykle popularny podczas przygotowania wielu potraw ale również soków. W kolejnym koktajlu użyjemy nie tyle samą marchewkę, co obierki, które mogłyby wylądować w koszu, a przecież one również zawierają w sobie jeszcze bardzo dużo smaku! Inspirując się popularnymi swego czasu sokami przecierowymi połączymy smak marchewki z mango w prostym kordiale i dopełnimy całość rozmarynowym tonikiem, który nada lekko ziołowej nuty w naszym koktajlu.
Składniki:
40 ml biały rum
40 ml kordiał mango-marchew*
ok. 70 ml To Nic rozmarynowy
Metoda: Build
Szkło: Highball
Lód: kości
Garnish: Plaster marchewki
Kordiał mango-marchew
Składniki:
300 g mango
110 g obierków z marchwi
150 ml wody
150 g cukru
1,5% kwasu jabłkowego
Przygotowanie
Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę mango, obierki z marchewki (pamiętajmy, aby marchew przed obraniem dobrze umyć!), cukier i wodę. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok 35 minut. Po tym czasie cedzimy syrop przez drobne sito, ważymy na wadze i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy syrop już ostygnie, odmierzamy kwas jabłkowy – 1,5% wagi syropu, dodajemy go do syropu a następnie mieszamy do pełnego rozpuszczenia.
Eastside
To połączenie było już opisywane na łamach tej strony, ale uważam, że i w tym artykule warto przypomnieć tą recepturę. Mamy tutaj bardzo orzeźwiające połączenie ginu, zielonego ogórka i mięty. Efektem jest rześki „ogrodowy” koktajl, który może przekonać do siebie zarówno fanów mojito jak i wielbicieli ginu.
Składniki
50 ml gin
25 ml sok z limonki
25 ml syrop cukrowy
2 plastry zielonego ogórka
6-8 liści mięty
Metoda:Shake
Szkło: Coupette
Lód: Brak
Garnish: Plaster ogórka + top mięty
Beetroot Cobbler
Burak to bardzo wdzięczne warzywo, które idealnie podkreśla smak wielu potraw i bardzo dobrze łączy się z innymi składnikami. My wykorzystamy dziś sok z buraka i zestawimy go z czerwonymi owocami oraz wytrawnym czerwonym winem z nutami pieprzu i czekolady. Efektem tego będzie lekko ziemisty, słodko-kwaśny koktajl niskoalkoholowy podany na kruszonym lodzie.
Składniki
60 ml czerwonego wytrawnego wina
25 ml syropu burak-owoce leśne*
20 ml sok z cytryny
Metoda: Swizzle
Szkło: Goblet
Lód: kruszony
Garnish: Top mięty
Syrop burak-owoce leśne
Składniki
500 g mieszanki owoców leśnych
140 g cukru
75 ml soku z buraka
Przygotowanie
Owoce leśne wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z buraka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut mieszając i dociskając owoce. Następnie cedzimy całość przez drobne sito.